środa, 30 maja 2012

RYBWAY

Hej! Jako, że wielkim sentymentem darzę SUBWAY (Anka, pamiętasz nasze kanapki przy Tower Bridge ? :)), postanowiłam się z wami podzielić moim autorskim przepisem na RYBWAY.
Potrzebujemy:
-bułkę (półbagietka, ciabatta, ja użyłam zwykłej pszennej bułki)
-ser topiony w plasterkach
-pomidor
-ogórek
-garść oliwek
-sałata
-tuńczyk z puszki
-2-3 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżka śmietany
-przyprawa tzatziki
-czosnek granulowany
-folia aluminiowa lub papier śniadaniowy

Przygotowanie:
Pół puszki tuńczyka mieszamy z płaską łyżką jogurtu naturalnego. Bułkę kroimy na pół, na każdą część kładziemy plasterek sera topionego i na dolną połówkę dodatkowo naszego tuńczyka z jogurtem. Tak przygotowane pieczywo zamykamy na ok. 5 minut w piekarniku.
W międzyczasie kroimy w plastry pomidora, ogórka i oliwki. Z reszty jogurtu, śmietany, granulowanego czosnku i przyprawy tzatziki robimy sos.
Wyciągamy bułkę na uprzednio przygotowany arkusz folii lub papieru. Na dolną połówkę (tą z tuńczykiem) układamy listek sałaty oraz plasterki pomidora, ogórka i oliwek. Polewamy lekko wcześniej przygotowanym sosem; smarujemy nim również górną połówkę. Bułę składamy i zawijamy folią/papierem. Gotowe!


RYBWAY jest bardzo sycący i pyszny :) Można go przygotować z dowolnymi dodatkami, ja preferuję tuńczyka, tak samo jak w oryginalnym Subwayu :)) Pozdrawiam i życzę smacznego!

1 komentarz: